Kleopatra

KLEOPATRA, Vladarka Egipta govorila je devet jezika, napamet znala stihove Eshila, Sofokla, Pindara i Sapfe, poznavala muziku, astrologiju, geometriju.

Kao dete postala je boginja, sa 18 godina kraljica, a potom slavna ličnost, predmet nagađanja i obožavanja, ogovaranja i legendi još za života. Na vrhuncu moći vladala je skoro čitavom istočnom sredozemnom obalom, poslednjim velikim carstvom jednog egipatskog vladara. I na trenutak u svojim rukama držala sudbinu zapadnog sveta. Harizmatična,inteligentna,hrabra,suocila se sa brojnim izazovima za vlast sa svojom bracom i sestrama.

Kraljica Kleopatra

Borila se sa budućim rimskim imperatorom Julijem Cezarom i ulazila u vojne saveze sa njim, a bila je i u strastvenoj vezi sa Markom Antonijem. Istorija je pamti kao najbrilijantniju i najprivlačniju figuru antike, međutim mnogi detalji iz njenog života ostali su misterija. Kleopatra je sebe smatrala živom boginjom i neretko je povlačila mudre poteze kako bi potencijalne saveznike privukla na svoju stranu i time ojačala svoj božanski status. stavi svoj pečat. Njena egzotična frizura i biserni nakit postali su izuzetno popularni u Rimu, a Rimljanke su do te mere usvojile Kleopatrin izgled, da se za njihove statue često verovalo da su Kleopatrine.